Veterinary Anesthesia & Analgesia Support Group
Practical Information for the Compassionate Veterinary Practitioner
line decor
HOME   
line decor
 

Küldetésünk célja

Ahhoz, hogy egy magasabb szintű, biztonságosabb anesztéziát valósítsunk meg, meg kell tanulnunk máshogy tekinteni a betegeinkre. Nem a gyógyszerek nagyobb választékán, vagy a monitorizálás eszközrendszerének bővítésén múlik tehát mindez.

Először is minden pácienst különálló, egyedi esetnek kell tekinteni. Fiatal-e, vagy idős, ideges, vagy nyugodt, kis-, vagy nagy testű, egészséges, vagy beteg. Ha egyedi esetként tekintünk pácienseinkre, úgy a megfelelő protokollt alkalmazva megtalálhatjuk az egyensúlyt a biztonság, a kényelem, az ár és a hatékonyság között. Nem nehéz elsajátítani sem a rutinszerű, egészséges páciensek részére kidolgozott, könnyen változtatható protokollokat, sem a magas kockázatú altatások esetén használt protokollokat, amelyek magabiztos fellépést tesznek lehetővé bonyolult eseteknél is.

A monitorizálás eszközrendszerének költsége folyamatosan csökken, egyre jobb altatószerek kerülnek forgalomba: mindez nagyban kedvez az állatorvosi aneszteziológia fejlődésének. Ezen fejlődés eredményeivel a kezünkben jóval értékesebb szolgáltatásokat nyújthatunk betegeinknek, és üzleti szempontból is új bevételi forrást teremthetünk általuk.

El kell temessük magunkban azt a régi felfogást, mely szerint az anesztézia pusztán matematika, ahol az egyetlen kérdés az állat testsúlya. Ez a honlap egy olyan szemléletet próbál bemutatni, amely az aneszteziológiát - értékén kezelve - az állatorvosi tudomány egyik sarokkövének tekinti. Emlékeztetve arra a szólásra, mely szerint biztonságos altatószer nem létezik, csak biztonságosan dolgozó altatóorvos, igyekszünk e honlap olvasóit segíteni abban, hogy ők is ilyen orvosok legyenek.

Sok szempontból ez a honlap egy sebészet könyvhöz hasonlít: sok olyan információt tartalmaz, amely mellé megfelelő gyakorlat is szükségeltetik. Ilyen például az epidurális érzéstelenítés, melyet jobb, ha az ember felügyelet mellett sajátít el. Ugyanakkor szemben a sebészettel, az aneszteziológiában elsajátíthatunk magas szintű, nagy rizikójú betegek altatására szolgáló technikákat oly módon, hogy azokat időnként alacsony rizikójú betegeken alkalmazzuk. Így azok egy valódi kritikus helyzetben már könnyebben mennek majd.

A praxisainkban bevezetett változtatások az egész személyzet számára számos előnnyel jártak. A stresszes, fájdalmas, ideges betegek helyett maximális biztonságban lévő, könnyen kezelhető állatokkal dolgozhatunk. Így a tulajdonosok is szívesebben egyeznek bele az esetleges gyakoribb látogatásokba, kezelésekbe, látva, hogy sokkal betegközpontúbbá vált a kezelés, mint azelőtt volt. Talán sehol sem mérhető le jobban a támogatottság, mint a hozzánk került technikusok esetében, akik rájöttek, mennyire ésszerű és sikereket hozó is lehet az aneszteziológia tudománya."


Dr. Robert Stein
VASG alapitója és webmestere

 
 
 
     
    Forditotta: Dr. Gál Sándor, Airport Animal Emergency Center
     
     
   

Questions or problems regarding this web site should be directed to DRSTEIN@VASG.ORG .
Copyright © 2003 ASAH. All rights reserved.
Last modified: June 11, 2011 .