Veterinary Anesthesia & Analgesia Support Group
Practical Information for the Compassionate Veterinary Practitioner
line decor
HOME   
line decor
 
    Alfaxalone (Alfaxan®)
   

Hans Nieuwendijk

   

Hollandia

   

2011 márciusa

   

 

   

Az alfaxalone nem egy új gyógyszer. Az 1970-es években vezették be az alfadolone-nal egy keverékben. A humán készítmény neve Althesin® volt, míg az állatgyógyászati készítményé Saffan®. Súlyos mellékhatásaik miatt mindkét készítményt visszavonták a piacról. Nagy valószínűség szerint ezeket a mellékhatásokat (hisztamin felszabadulás és anaphylaxiás reakciók) az oldott ágens, a cremophor EL®, a ricinusolaj egy származéka okozhatta.

Az alfaxalone-t vízoldékony idegnyugtatóként hozták újra forgalomba. A vízoldékonyságot úgy érték el, hogy az alfaxalone molekulát cyclodextrin molekulákhoz kötötték. A májban hamar metabolizálódik és így nem okoz hisztamin felszabadulást, mint ez az előző készítmény. Az alfaxalone az érzéstelenítő hatását a GABA-receptorokhoz való kötödésével fejti ki.

Az Alfaxan® bevezetésével az állatorvosoknak lehetőségük nyílt egy újabb anesztétikum használatára, melynek rövid és gyors a hatóideje, valamint minimális a mellékhatása. Általánosságban a klinikai használatát és tulajdonságait a propofol-lal lehet összehasonlítani. A propofol-lal ellentétben azonban az alfaxalone-nak kicsi vagy nincs cardiovascularis hatása, ha normális dózisban adjuk. 20mg/kg vagy afeletti dózisnál a szív perctérfogata csökken, de ez jóval a klinikai dózis felett van1,2,3.

A propofol-hoz hasonlóan az alfaxalone-t is bevezetésre lehet használni, ami a rövid felezési ideje miatt kutyákban és macskákban nagyon alkalmas az ismételt bolus injekciókra vagy cseppinfúzió adására. A propofol-lal ellentétben az alfaxalone nem mutat utóhatást, potenciális mellékhatásokat, ha ismételten gyors egymásutánban vagy hosszasan infúzióval használják.

Az Alfaxan®-t biztonságosan lehet kombinálni altatás előkészítésére használt készítményekkel (xylazin, (dex)medetomidin, acepromazin, midazolam), opiátokkal (morphium, methadon, hydromorphon, butorphanol, nalbuphin, buprenorphin, fentanyl) és NSAID-ekkel.

Bár Európában az Alfaxan®-t csak intravénás alkalmazásra regisztrálták és intramuszkulárisra nem, az alfaxalone-t i.m. is hatékonyan lehet alkalmazni macskáknál és kutyáknál is. Ausztráliában az Alfaxan®-t regisztrálták macskáknál i.m. használatra is. Az i.m. injekció nem fájdalmas és gyorsan kifejti hatását. Ennek az alkalmazási módnak a lehetősége egy hatalmas előny a propofol-lal szemben. Sajnos nagyobb kutyákban a gyógyszer mennyisége problémás lehet.

Vitatott, hogy az alfaxalone-nak van-e fájdalomcsillapító hatása. Ha van is, bizonyára csak kismértékű a jelentősége, ezért nem szabad jelentős fájdalomcsillapítóként figyelembe venni.

Nem kívánatos mellékhatások:

 • Intravénás beadás esetén nagyon lassan kell beadni; gyakran észlelhető apnoés periódus.
  • Az apnoe kifejlődésére való hajlam kisebbnek mutatkozik a propofol-nál tapasztalhatónál
 • Az ébredés zaklatott lehet. Különösen abban az esetben, ha semmilyen vagy csekély premedikáció lett bevetve4,5. A macskák különösen érzékenyek külső hatásokra, ezért az ébredés csendes, sötétített szobában javasolt.

 

Dózisok

Az intravénás bevezetés alfaxalone-nal általánosságban hatásos; olyan mennyiségben, ami még engedi az endotracheális intubálást. Az alábbi dózisok iránymutatóak és csökkenhetnek ill. növekedhetnek, a használt premedikációtól és a bevezetésnél szükséges sedatio mértékétől függően. Amikor (dex)medetomidin kerül használtra premedikációs készítményként, a dózis-spektrum alsó tartományában kell maradni. Ha opiáttal konjugálva kerül használatra, akkor a bevezető dózis még alacsonyabb is lehet6.

Anesztézia bevezetése

Bevezető dózis

i.v.

Kutyák

1 – 3 mg/kg

Macskák

2 – 5 mg/kg

 

Az intramuszkuláris alkalmazás nagyon hatékony módja az izgatott és a potenciálisan „nagyon veszélyes” páciensek szedálására. Mint pl. egy macskánál, akit egy autó ütött el, egy obstrukciótól szenvedő kandúr vagy egy nagyon szorongó kistermetű kutya esetében. Az alfaxalone a szorongó, félénk és stresszelt macskát perceken belül egy szelíd és relaxált pácienssé változtatja, aki tolerálja az intravénás katéterezést, a vizsgálatot és a biztonságos kezelést (mind a páciens mind az orvos számára). Erre az indikációra a legjobb midazolammal kombinálni. Ezeknél az állatoknál hallatlanul le tudjuk csökkenteni az állat rögzítése okozta stresszt. Az ilyen típusú szcenárió esetén az alfaxalone-t nem annyira bevezetésre, mint inkább eljárási sedativumként használatos (hasonlóan egy páciens alacsony dózisú i.m. ketaminnal való kezeléséhez).

 

I.m. szedáció

i.m. sedatio

alfaxalone

midazolam

Kutya/macska

2 – 4 mg/kg

0.3 mg/kg


Mint a bevezetés, úgy az anesztézia fenntartása is effektív; a páciens szükségeihez mérten és a használt premedikáció típusától és klinikai hatásától nagymértékben függően. Ismételten, ha (dex)medetomidin kerül használatra (különösen opiáttal konjugálva), a dózis-spektrum alsó tartományában kell maradni7,8.

Anesztézia fenntartása

Fenntartás

Cseppinfúzió

Kutyák

4 – 7 mg/kg/hr (2 – 3.5 mg/lb/hr)

Macskák

5 – 8 mg/kg/hr (2.5 – 4 mg/lb/hr)

 

 Speciális megjegyzések:

 • Az alfaxalone-nak csekély vagy nincs jelentős hatása újszülöttekre, ha császármetszésnél használjuk bevezető ágensként9.
 • Az alfaxalone helyettesítheti az etomidat-ot, mint bevezető ágenst a nagyon rizikós pácienseknél.
 • Az alfaxalone alkalmas agarak anesztéziájára10.
 • Macskáknál való ismételt vagy folyamatos alkalmazása esetén nincsen kumulatív hatása, ami tipikusan jellemző a propofol-ra.
 • Az Alfaxan® nem tartalmaz tartósítószert. A már megbontott üvegeket óvatosan kell kezelni.
  • Címke az új zélandi és ausztrál államokban:
   • TÁROLÁS: Tárolja 30°C alatt (szobahőmérsékleten)! Fénytől óvja! Az Alfaxan-CD RTU érzéstelenítő injekció nem tartalmaz tartósítószereket. Az oldatot a fiolából aszeptikus technikával kell kivenni. A már megbontott fiolákat ajánlott 24 órán belül felhasználni, de ha szükséges, akkor a kontamináció elkerülése mellett 4°C-on 7napig tárolható. Ne használja a megkezdett fiolákat, ha az oldat nem átlátszó, nem színtelen vagy szemcsés anyagú!”
  • Címke az Egyesült Királyságban:
   • 6.3. Tárolhatósági idő: Az állatorvosi készítmény tárolhatósági ideje az eladási csomagolásban 30 hónap. Ez a termék nem tartalmaz antimikrobiális tartósítószert. Minden maradékot az oldatból, mely a fiolában marad, a szükséges mennyiség kivétele után, ki kell dobni.”
 • Kisebb pácienseknél a legjobb felhígítani az alfaxalone-t 10mg/ml-ről 5mg/ml-re, egyenlő mennyiségű Ringer- vagy 0,9%-os NaCl-oldattal. Ily módon az adagolás és szabályozás sokkal precízebben hajtható végre.
     
    Forditotta: Vizvári Fruzsina, Veterinärmedizinische Universität Wien
    Forditást ellenörizte: Dr. Gál Sándor, Airport Animal Emergency Center
    Jelenleg karbantartás alatt (2011. 03. 24.)
     
    *Webmaster megjegyzése: Dr. Nieuwendijk-nek több mint 4 évi aneszteziológiai klinikai tapasztalata van az alfaxalone-nal. Ez extenzív propofol és alfaxalone infúzió alkalmazási tapasztalatát is jelent.
     
     
    Kiegészítő Alfaxalone OldalforrásEnglish Version
     
     
    Vissza az oldal tetejére
     
     
   

Oldalhivatkozásokenglish version:

    Alfaxan – Honlap (Ausztrália)
    Alfaxan – Honlap (Egyesült Királyság)
     
    Az oldal Referenciák:
    1 The cardiorespiratory and anesthetic effects of clinical and supraclinical doses of alfaxalone in cats. Muir W, Lerche P, Wiese A, Nelson L, Pasloske K, Whittem T. Vet Anaesth Analg. 2009 Jan;36(1):42-54.
    2 Cardiorespiratory and anesthetic effects of clinical and supraclinical doses of alfaxalone in dogs. Muir W, Lerche P, Wiese A, Nelson L, Pasloske K, Whittem T. Vet Anaesth Analg. 2008 Nov;35(6):451-62. Epub 2008 Sep 11.
    3 Plasma pharmacokinetics of alfaxalone in dogs after an intravenous bolus of Alfaxan-CD RTU. Ferré PJ, Pasloske K, Whittem T, Ranasinghe MG, Li Q, Lefebvre HP. Vet Anaesth Analg. 2006 Jul;33(4):229-36.
    4 Clinical evaluation of Alfaxan-CD(R) as an intravenous anaesthetic in young cats. Zaki S, Ticehurst K, Miyaki Y. Aust Vet J. 2009 Mar;87(3):82-7.
    5 Induction of anaesthesia with alfaxalone or propofol before isoflurane maintenance in cats. Taboada FM, Murison PJ. Vet Rec. 2010 Jul 17;167(3):85-9.
    6 Alfaxalone induction dose following administration of medetomidine and butorphanol in the dog. Maddern K, Adams VJ, Hill NA, Leece EA. Vet Anaesth Analg. 2010 Jan;37(1):7-13.
    7 The pharmacokinetics and pharmacodynamics of alfaxalone in cats after single and multiple intravenous administration of Alfaxan at clinical and supraclinical doses. Whittem T, Pasloske KS, Heit MC, Ranasinghe MG. J Vet Pharmacol Ther. 2008 Dec;31(6):571-9.
    8 Comparison of the anesthetic efficacy and cardiopulmonary effects of continuous rate infusions of alfaxalone-2-hydroxypropyl-beta-cyclodextrin and propofol in dogs. Ambros B, Duke-Novakovski T, Pasloske KS. Am J Vet Res. 2008 Nov;69(11):1391-8.
    9 Jurox Study (JX9604.03-C016) A multi-centre clinical trial evaluating the efficacy and safety of Alfaxan®-CD RTU administered to dogs for induction of anaesthesia prior to Caesarean section.
    10 Plasma pharmacokinetics of alfaxalone in both premedicated and unpremedicated Greyhound dogs after single, intravenous administration of Alfaxan at a clinical dose. Pasloske K, Sauer B, Perkins N, Whittem T. J Vet Pharmacol Ther. 2009 Oct;32(5):510-3.
     
     
    Questions or problems regarding this web site should be directed to DRSTEIN@VASG.ORG .
Copyright © 2003 ASAH. All rights reserved.
Last modified: April 3, 2011 .